De BHV cursus: zeer interessant voor mensen die graag anderen helpen
2 min gelezenBen jij iemand die graag voor een ander klaarstaat en er nooit voor terugdeinst om andere mensen te helpen, zelfs al is het in ingewikkelde en stressvolle situaties? Dan ben je er waarschijnlijk geknipt voor om BHV’er, oftewel bedrijfshulpverlener, te worden. Als BHV’er zijnde kun je namelijk medische hulp verlenen zodra er onverhoopt eens iets voorvalt op de werkvloer. In deze hoedanigheid ben je dan ook nog eens van extra waarde voor je werkgever. Om BHV’er te kunnen worden zul je wel eerst een BHV cursus moeten volgen. Hieronder lees je wat deze cursus zoal inhoudt.
Een greep uit de zaken die je leert in een BHV cursus
In de BHV cursus zullen onder meer de volgende aspecten terugkomen in de lesstof:
- Het uitvoeren van een reanimatie.
- Het in een stabiele zijligging leggen van een getroffene.
- Het aanbrengen van verbandmiddelen.
- Het bieden van ondersteuning bij slagaderlijke bloedingen.
- Het algeheel verlenen van spoedeisende en niet-spoedeisende hulp.
- Het mede ontwerpen van ontruimingsplannen in het bedrijfspand in kwestie.
- Het voeren van de communicatie tijdens en na een incident, bijvoorbeeld via het alarmnummer 112.
Over het algemeen geldt dat een BHV’er de medische hulp op zich neemt totdat (indien nodig) ambulancepersoneel arriveert.
Ook buiten de werkvloer bijzonder nuttig
Je hebt het inmiddels vast wel in de gaten: als BHV’er zijnde kun je veel van de taken uitvoeren die een EHBO’er (ook) kan. Als BHV’er worden deze taken echter betrokken op situaties op de werkvloer. Evenwel kun je als BHV’er natuurlijk ook in veel andere situaties thuis, op straat en in openbare gelegenheden van waarde zijn. Jij weet immers het nodige op het gebied van medische ondersteuning. Alleen al het in zijligging leggen van een slachtoffer kan waardevol zijn, om nog maar te zwijgen van het verlenen van eerste hulp aan een persoon die wordt getroffen door een hartstilstand.