De functie van straatmeubilair

2 min gelezen
straatmeubilair

De impact van online detailhandel en tijden van bezuinigingen hebben ertoe geleid dat de winkelstraten een afnemend aantal shoppers hebben gezien; en stadscentra, steden en dorpen hebben veel harder moeten werken om bezoekers te trekken. Lokale autoriteiten en toeristische attracties staan ​​onder toenemende druk om verstandig en goed te besteden, zonder afbreuk te doen aan de esthetiek van gemeenschappelijke ruimtes. Hoe heeft dit het straatmeubilair voor openbare ruimtes beïnvloed? Het heeft het belangrijker dan ooit gemaakt. Het heeft echter ook de nadruk gelegd op een zorgvuldige selectie van op maat gemaakte items en heeft functionaliteit en duurzaamheid nog hogere prioriteiten gesteld.

Praktische doeleinden

Zelden is straatmeubilair voor openbare ruimtes puur decoratief. Het bevat een groot aantal belangrijke waarden. In stads- en dorpskernen is op maat gemaakt straatmeubilair voor openbare ruimtes bijvoorbeeld de ideale manier om mensen een ‘plaatsgevoel’ te geven, vooral in gebieden waar winkels nationale ketens zijn en het winkelgebied er hetzelfde uit kan zien als alle andere plaatsen. Door plantenbakken, bewegwijzering en bakken toe te voegen aan uw straatmeubilair, levert dat een substantieel investeringsrendement op. Het omvat veel van de prioriteiten die planners hebben bij het aantrekkelijker en bezoekersvriendelijker maken van gemeenschappelijke ruimtes. Zitplaatsen kunnen ook worden geïntegreerd in constructies die bijvoorbeeld bomen in stedelijke landschappen beschermen.

straatmeubilair

Van iets praktisch komt een “ervaring”

Zitten in een straatbeeld – en bijvoorbeeld in openbare parken en aan het water – kan door een individueel ontwerp ook meer zijn dan ‘alleen’ een zitplaats. Er is een intrinsieke boodschap wanneer een gemeente of stedenbouwkundig ontwerper aantrekkelijke rust- en wachtruimtes creëert. Het suggereert een warm welkom en een begrip van de behoeften. Het moedigt mensen aan om een ​​tijdje te blijven, hun telefoon te checken, te snacken of de wereld voorbij te zien gaan. Dit draagt ​​bij aan het principe dat het bezoeken van winkelstraten en andere gemeenschappelijke ruimtes nu een plezierige “ervaring” moet zijn in plaats van slechts een taak.

Ter ondersteuning van sociale interactie

Het hebben van voldoende straatmeubilair bevordert ook de gelijkheid van kansen, omdat het rustplaatsen biedt voor ouderen en mensen met mobiliteitsproblemen. Ouders van kleine kinderen kunnen het gebruiken in openbare ruimtes en voorzieningen, om hun kinderen in de gaten te houden en zo de toegankelijkheid en het gebruik zekerder te maken. Zorgvuldig geplaatste clusters van banken en stoelen op openbare plaatsen bieden mogelijkheden om gezellig te zijn en te genieten van het buitenleven. Dit is de waarde die nog kostbaarder is geworden, nu mensen reageren op moderne uitdagingen door terug te keren naar eenvoudigere, meer traditionele activiteiten. Goed aangelegd en geplaatst straatmeubilair kan mensen naar de locatie lokken en redenen geven om te blijven. Grote groepen vrienden zullen het gebruiken, of het kan zelfs een grotere sociale interactie tussen vreemden stimuleren.