Kan je je autoruit nog laten vervangen met de huidige lockdown?

2 min gelezen

De intelligente lockdown in Nederland heeft ervoor gezorgd dat het aantal gereden kilometers met 38% afgenomen is. Net als in andere sectoren zijn de gevolgen van de coronacrisis goed merkbaar in de auto-industrie, waar de vraag naar nieuwe modellen sterk afgenomen is. De consument investeert niet of nauwelijks in luxeproducten ten tijde van een crisis of onzekere tijden. Nederland kijkt reikhalzend uit naar het versoepelen van de maatregelen die ingevoerd zijn door het kabinet-Rutte, maar opheffing van de anderhalvemetersamenleving is nog niet aan de orde. Heeft dit gevolgen voor jou wanneer je een reparatie aan de auto nodig hebt?

Reparaties en ruitvervanging tijdens de lockdown

In België is alles lange tijd achter slot en grendel gezet. Garages moesten de deuren sluiten en mochten alleen nog urgente reparaties op afspraak uitvoeren, waarbij de noodzakelijke maatregelen getroffen moesten worden. Werd dit niet gedaan, dan volgde een bekeuring. Ook in Nederland waren de gevolgen goed merkbaar. Zo werden de keuringsstations gesloten, met uitzondering van negen locaties die alleen cruciale keuringen uitvoerden. Ook hier gold dat de nodige maatregelen getroffen werden om verspreiding van corona tegen te gaan.

Ondanks dat de keuringsstations alleen cruciale keuringen doen, is het doorrijden met een niet-gekeurde auto niet toegestaan. Is de keuringsperiode verlopen, dan mag de auto dus niet gebruikt worden in het verkeer.

Autoruitschade tijdens de lockdown; en nu?

Ook wanneer je minder kilometers maakt – of de auto thuis hebt staan – kan de autoruit beschadigd raken. Door een opspattend steentje bijvoorbeeld tijdens het rijden, of door een dakpan die van de schuur of het huis glijdt en de voorruit van de auto raakt. Niet in alle gevallen is dit direct reden voor paniek. Een ster of scheur met beperkte omvang buiten het zichtveld van de bestuurder is geen reden tot afkeur van de auto. Je mag hier dus gewoon verder mee rijden, al is het wel verstandig om de omvang van de schade in de gaten te houden.

Is het echter een ster met een diameter van meer dan 20 millimeter of een vertakte scheur in het zichtveld van de bestuurder? Dan mag je de auto niet meer gebruiken op de openbare weg. Deze ruitschade is dermate hinderlijk dat de Nederlandse wetgever dit een afkeurpunt gemaakt heeft.

Wil je niet naar de garage met de auto, maar wil je de auto wél blijven gebruiken? Dan is er een oplossing. Ook tijdens de lockdown is het gewoon mogelijk om de autoruit op locatie te laten vervangen. De experts die de autoruit vervangen, zijn compleet op de hoogte van de huidige maatregelen rond COVID-19 en kunnen dit toepassen zonder dat de kwaliteit van het werk in het geding komt. Je autoruit laten vervangen tijdens de lockdown is dus geen enkel probleem wanneer je kiest voor Autoglas Concurrent, waar autoruiten vervangen op locatie ook een optie is wanneer de intelligente lockdown nog even aanhoudt om de risico’s van corona te reduceren. Zo kun je gewoon gebruik blijven maken van je auto.