De werking van remschijven in je auto

2 min gelezen
Remschijven

Bij remschijven wordt het remeffect bereikt doordat de remblokken op de remschijf worden gedrukt Een remblok is op de remschoen gelijmd en de remschijf is op de wielnaaf gemonteerd. Wanneer de bestuurder de rem bedient, bewegen remblokken in de richting van de remschijf en drukken ze erop. De kinetische energie wordt omgezet in wrijvingsenergie. Dit leidt tot vertraging van de auto. Remblokken zijn aan slijtage onderhevige onderdelen en moeten daarom regelmatig worden vervangen. Om er zeker van te zijn dat dit goed uit wordt gevoerd, is het verstandig om hier een specialist voor in te schakelen.

Remschijven

De reden voor het veranderen van de remefficiëntie kan versleten of beschadigde remblokken zijn

Bij remschijven wordt het wrijvingskussen met behulp van lijm op de remschoen gelijmd. Wanneer de remblokken verslijten, nadert het remvloeistofpeil de onderste markering. Een laag remvloeistofpeil is een teken dat het nodig is om remblokken te vervangen. Remvloeistof bijvullen is niet voldoende. Bovendien kan het de veiligheid nadelig beïnvloeden. De reden voor het veranderen van de remefficiëntie kan versleten of beschadigde remblokken zijn.

Remschijven

 De remblokken en remschoenen moeten voor de hele as worden vervangen

 De remblokken en remschoenen moeten voor de hele as worden vervangen. Anders kan er een verschil zijn in remkrachten op de wielen van één as, wat kan leiden tot slippen tijdens het remmen. Bij vervanging kun je het beste remblokken van dezelfde fabrikant en uit dezelfde verpakking gebruiken. In dat geval weet je zeker dat de remblokken aan beide zijden van dezelfde kwaliteit zijn. De vervanging moet worden uitgevoerd in een autoreparatiewerkplaats of door een bekwame specialist. Onjuist gemonteerde remschoenen kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Bovendien is het noodzakelijk om andere onderdelen van het remsysteem te controleren, vooral de remschijf.