Hoe werkt een snellader auto?

3 min gelezen

Stel je voor dat je onderweg bent met je elektrische auto, dat je nog wel even te gaan hebt voordat je de bestemming hebt bereikt en tot de ontdekking komt dat de accu van je auto bijna leeg is. Geen paniek, want het enige wat je moet doen is een tankstation vinden waar ook snelladers staan. Met een snellader auto kun je binnen enkele minuten je auto weer opladen en je rit vervolgen. Super handig, toch? Maar hoe werkt een snellader en is het ook slim om ‘m te gebruiken? In onze blog vertellen we er meer over.

Hoe snel is een snellader auto?

De snellader heet niet voor niets een snellader, want je kunt met de laadpaal een elektrisch voertuig tot 6 keer sneller opladen dan met een traditionele laadpaal. Met een normale laadpaal ben je ongeveer 4 tot 8 uur bezig, maar met een snellader ben je binnen een uur tot anderhalf uur klaar. Uiteraard is de actuele laadtijd afhankelijk van weersomstandigheden, maar ook aan de auto waarin je rijdt. Of liever gezegd: de accu die in de elektrische auto zit. Niet alle auto’s zijn geschikt voor snelladen en dat betekent dat het snelladen resulteert in een oververhitte accu die in de brand kan vliegen of zelfs kan exploderen. Er kleven ook andere risico’s vast aan het snelladen van een auto die daar niet voor geschikt is, want je accu kan een flinke klap krijgen waardoor ook zijn levensduur wordt verkort. En het vervangen van een accu van een EV is een dure fix.

Hoe werkt een snellader?

Een snellader heeft simpelweg meer vermogen dan een normale laadpaal en dat zorgt ervoor dat de lader ook razendsnel kan opladen. Een laadpaal heeft doorgaans een vermogen van 11 of 22 kW, terwijl dat bij snelladers ruim het dubbele is. Snelladers werken ook op gelijkstroom in plaats van wisselstroom en kunnen een grote hoeveelheid energie aan de accu van een auto overdragen. Het is wel belangrijk dat de accu van je auto geschikt is voor snelladen.

Een snellader auto kun je gebruiken als je een abonnement en een pasje van een exploitant hebt. Soms is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een abonnement af te sluiten die automatisch monitort waar en hoeveel er is geladen en wat de kosten zijn. Dan reken je iedere maand af voor de kosten die je hebt gemaakt. Er zijn eventueel ook apps beschikbaar waarmee je de snellader kunt ontgrendelen en het laden kunt starten. Ook dan wordt er maandelijks en op basis van je verbruik afgerekend.

Is het duurder om een snellader auto te gebruiken?

Een snellader auto heeft een andere techniek dan een normale lader en daarom zijn snelladers ook een stuk duurder. Met wel als voordeel dat je de elektrische auto tot 6 keer sneller kunt opladen. Dat neemt niet weg dat snelladers een stuk duurder zijn in verbruik en dan vooral de laders die je bij tankstations langs de snelweg vindt. Je betaalt een hoog tarief voor het aantal kWh dat je verbruikt, maar ook voor de locatie waar die staat en het onderhoud dat regelmatig wordt uitgevoerd. Uiteraard zijn de kosten hiervan in de prijs per kWh verwerkt. De gemiddelde prijs van een snellader langs de snelweg is ongeveer € 0,80 per kWh. In vergelijking kost het opladen van je auto op je eigen terrein ongeveer tussen de € 0,40 en € 0,50 per kWh . En zelfs veel minder als je ook zonnepanelen op je dak hebt liggen. Op deze website vind je veel meer informatie over de meest moderne laadpalen.