Hoe dat sterretje in jouw voorruit komt!
3 min gelezenSchade aan de auto is bijzonder vervelend. Het wordt nog veel vervelender wanneer er direct ingegrepen moet worden om de schade te herstellen en er geen buffer is. Gelukkig is het bij een sterretje in de voorruit niet altijd direct nodig om de volledige voorruit te vervangen. Een sterretje repareren kan voldoende zijn om gewoon weer verder te kunnen rijden. Wat zijn de kosten bij een sterretje repareren, hoe ontstaat een ster in de voorruit en kunnen er ook sterretjes in andere autoruiten voorkomen?
Hoe ontstaat een ster in de voorruit?
Een voorruit is gemaakt van twee lagen glas die met elkaar verbonden zijn door een laagje PVB-folie. Deze constructie zorgt ervoor dat de ruit niet in duizenden stukjes uiteenvalt bij autoruitschade. Wanneer een opspattend steentje de voorruit raakt, barst alleen de buitenste laag van de ruit. De ruit kan veel hebben, maar scherpe of zware voorwerpen die met snelheid tegen de ruit komen, kunnen al snel autoruitschade veroorzaken. In de meeste gevallen is de ster repareren prima mogelijk wanneer de schade meevalt. Er wordt dan hars in de ster aangebracht waardoor de autoruit weer op volle sterkte is.
Kan dit ook bij andere autoruiten gebeuren?
Een ster kan alleen in gelaagd glas voorkomen. De zijruiten van nagenoeg alle auto’s zijn gemaakt van gehard glas, ook wel veiligheidsglas genoemd. Wanneer hier schade aan ontstaat, valt de ruit wel in duizenden delen uiteen. Er wordt gekozen voor veiligheidsglas omdat de inzittenden dan niet verwond kunnen worden door rondvliegend glas.
Er zijn bepaalde modellen die wél een gelaagde achterruit hebben. Hier kun je dus wel een sterretje in krijgen, al is de kans aanzienlijk kleiner dan een ster in de voorruit. Opspattende steentjes raken immers eerder de voorruit dan de achterruit. Kan het sterretje niet gerepareerd worden en valt de schade buiten de wettelijke kaders, dan is het tijd om te kijken naar de achterruit vervangen kosten.
Mag ik doorrijden met een ster in de voorruit?
In de meeste gevallen mag je gewoon doorrijden met een ster in de voorruit. De enige autoruitschade waarmee je niet door mag rijden, is voorruitschade in het zichtveld van de bestuurder waarbij de ster een diameter van meer dan 20 millimeter heeft, of het gaat om een vertakte scheur. Sterretjes buiten het zichtveld van de bestuurder zijn doorgaans toegestaan. Dit betekent overigens niet dat het ook verstandig is om hiermee door te rijden.
Wat zijn de kosten van het repareren van een sterretje?
Het repareren van een sterretje is in de meeste gevallen goedkoop en de kosten kunnen verhaald worden op de autoverzekering wanneer deze ruitreparatie dekt. Rijd je te lang door met de ster in de voorruit met aluminium coating, dan ontstaat er een witte waas in de ruit. Wanneer dit het geval is, moet de voorruit vervangen worden en de kosten hiervoor zijn vele malen hoger dan de kosten voor het repareren van een sterretje in de voorruit. Heb je een voorruit met aluminium coating, dan is het dus verstandig om dat sterretje direct te laten repareren.
Heb je echter geen aluminium coating en houd je de ster goed in de gaten, dan kun je gewoon door blijven rijden met autoruitschade. Let er wel op dat de ster verder kan scheuren bij grote temperatuurverschillen. De ster laten repareren is daarmee de beste optie.