Je auto opladen

2 min gelezen
elektrische auto laden

Waar de nieuwste techniek al niet goed voor is, het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om je elektrische auto op te laden. Vaak wordt er bij de aankoop van een auto een oplaadkabel meegeleverd, het is wel goed te weten dat je twee typen laadkabels elektrische auto hebt. Een zogenaamd type 1 en type 2 aansluiting, met een type 1 aansluiting kun je alleen een type 1 aansluiten. Dit geldt voor een type 2 laadkabel ook, ook voor thuis zijn er mobiele laders waarbij je thuis met een normaal stopcontact eenvoudig je auto op kunt laden. 

elektrische auto laden

Wat is het verschil van de laadkabels?

Wanneer we spreken over een type 1 of type 2 laadkabel voor een elektrische auto, spreken we over de aansluiting van de auto. Een hybride of elektrische auto heeft altijd een van de twee type aansluitingen, de laadkabels elektrische auto voor de laadpaal is universeel. Het is eenvoudig te zien wanneer je een type 1 aansluiting hebt, dan heeft de aansluiting namelijk vijf pinnen. Heeft de aansluiting zeven pinnen, dan heb je te maken met een type 2 aansluiting. Vaak heb je een type 2 laadkabel nodig om je auto op te laden op een openbaar laadpunt. 

Lengte van de kabel

Laadkabels elektrische auto heb je in verschillende lengtes, let er goed op welke lengte je neemt want een laadkabel kopen is best een hele investering. Je vraagt je nu vast af wat een goede lengte is voor de laadkabel, met een kabel van 4 of 6 meter ben je altijd in staat om je auto op te laden bij een oplaadpunt of thuis. Maak je vaak gebruik van een openbaar laadstation, en weet je de situatie met parkeren niet overal, dan is het verstandig om een kabel van 8 meter of zelfs 10 meter te kopen. Weet welke type aansluiting je auto heeft, zo kun je altijd snel de auto opladen.