Een auto leasen? Tips en info

2 min gelezen

Je hoeft niet langer te sparen om een auto te bemachtigen. Een auto leasen geeft je een uitweg. Voor een vast bedrag per maand zijn vrijwel alle autokosten gedekt. Verzekeringen, onderhoudskosten en reparatiekosten zijn verleden tijd. Toch is een leasecontract afsluiten nog niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt allerlei verschillende constructies, dus hoe weet je nou welke jij moet hebben? We geven hieronder een kort overzicht van enkele vormen.

De particulier

Voor de particulieren is er over het algemeen minder keus dan voor een zakelijke rijder. De meest voorkomende constructies is private lease. De naam zegt het eigenlijk al. Je huurt de auto privé. Net als bij alle andere leaseconstructies betaal je een vast bedrag per maand, waarin de grote autokosten gedekt zijn. Enkel de brandstof is nog voor eigen rekening. Het nadeel van private lease is wel dat je vaak pas een contract af kan sluiten vanaf een periode tussen de 24 en 60 maanden. Het is niet gemakkelijk om onder deze contractduur uit te komen. Je moet dus wel echt zeker zijn dat je voor langere tijd deze auto wilt leasen.

De zakelijke rijder

Voor de zakenmannen en vrouwen die een auto zakelijk leasen, zijn er veel meer mogelijkheden. Je huurt de wagen dan niet privé maar vanuit de onderneming. Het leasecontract wordt dan ook met de handtekening van de onderneming ondertekend. Indien je vanuit je werkgever een leaseauto krijgt heb je niet altijd zeggenschap over welke constructie er af gesloten dient te worden. Eén van de constructies die veel voordelen kent is shortlease. Deze constructie is nog niet overal voor de particulier beschikbaar. Het principe is hetzelfde, echter kun je de auto al leasen vanaf één maand. Bovendien kun je het leasecontract maandelijks opzeggen. Mocht je om de één of andere reden de auto niet meer willen, dan zit je er dus niet aan vast. 

De zpp’er

Zelfstandige ondernemers kunnen gezien worden als een aparte groep die zowel binnen het zakelijk leasen als het private leasen kunnen vallen. Om een auto zakelijk te kunnen rijden dien je vaak over jaarcijfers te beschikken. Niet elke zzp’er beschikt over jaarcijfers, omdat ze wellicht starters zijn. Een auto zakelijk leasen is dan geen optie. In dat geval kun je vooralsnog een auto private leasen. Het voordeel hieraan is dat je het aantal kilometers voor privé gebruik niet kunt overschrijden. Bij zakelijk leasen wordt je auto als inkomen beschouwt als je meer dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden gebruikt. Voor een startende ondernemer is dit dan dus wellicht niet de beste optie. Bij private lease kun je alsnog de zakelijk gereden kilometers declareren bij de onderneming.