Welke soorten laadpalen zijn er?

2 min gelezen

Met de opkomst van elektrische auto’s zijn er inmiddels steeds meer variaties aan elektrische auto’s. Vrijwel elk merk heeft inmiddels één of meerdere elektrische opties in het assortiment. Dit wordt ook steeds beter zichtbaar bij de laadpalen. Zo is er meer behoefte aan een mogelijkheid om thuis de auto’s op te laden. Bij Soolutions hebben we dan ook verschillende laadpalen in het assortiment zodat er voor iedere liefhebber iets tussen zit. De drie belangrijkste opties zijn: de Laadpaal, de Wallbox en de draagbare opladers.

De Laadpaal

De laadpaal is wellicht het meest bekende en gebruikte oplaadmogelijkheden van het moment. Hier wordt de oplader op een paal geplaatst en ergens aan de grond gemonteerd. Vaak is dit aan het begin van de oprit zodat u altijd uw auto op kunt laden, ook als er een andere auto op uw oprit staat. De laadpalen kunnen anders dan de Wallbox overall gemonteerd worden en zijn vrijstaand. Tegenwoordig komen veel laadpalen met een app zodat u thuis vanuit de bank kunt zien hoe vol de accu is zonder helemaal naar de auto te hoeven lopen.

De Wallbox

De naam zegt het al, maar de Wallbox wordt gemonteerd aan een muur naar keuze. Bij deze laad oplossing wordt het laadpunt ergens in de muur verwerkt waardoor het oplaadpunt subtiel weggewerkt is. Hierdoor hoeft het oplaadpunt geen obstructie van de ruimte te vormen en blijft de oprit helemaal vrij. De Wallbox komt met een houder voor de kabel zodat ook hier de kabel netjes opgehangen kan worden wanneer de auto niet aan het opladen is. Net als de laadpaal, komen ook de muuropladers steeds vaker met een app waarin de accu van de auto tijdens het laden op afstand bijgehouden kan worden.

De Draagbare Oplader

Wanneer het beter uitkomt om altijd een oplader voor de elektrische auto mee te hebben, kan het ook een uitkomst zijn om te kiezen voor een elektrische oplader. Dit is een stekker die normale stroom aansluitingen omzet naar een stroomtoevoer die geschikt is voor de auto. Deze oplossing is weliswaar langzaam, maar is een goedkopere en makkelijkere oplossing voor gebruikers bij wie een eigen laadpaal niet mogelijk is. Deze kabels zijn voorzien van ingebouwde beveiligingen om overstroom te voorkomen en veilig laden te waarborgen.